Megjelent BBC History legújabb száma: Összeesküvés-elméletek

BBC HISTORY 2023/10.

Miért annyira népszerűek az összeesküvés-elméletek? Hogyan lehet védekezni ellenük? Milyen történelmi korszakokban és milyen népekre, személyekre vagy intézményekre húzták rá őket? Történész és szociálpszichológus szerzőink öt cikkben fejtik ki a véleményüket.

BBC History előfizetés

Miért tudnak vonzóak lenni a közvélemény és a történészek számára is a sokszor hajmeresztő magyarázatok? Krekó Péter igyekszik választ adni.

A szabadkőműveseket a 18. század óta gyakorlatilag mindenért felelőssé tették. Pók Attila mondja el, hogy hol találhatók a szabadkőműves-ellenesség gyökerei.

Csunderlik Péter nyomozott utána, hogy miképp alakult ki az 1919-es Tanácsköztársaságot „zsidódiktatúraként” azonosító diskurzus.

Andor László mutatja be a Valutaalap és a Világbank globális pénzügyi intézményeit és az azokat körülvevő gyanakvást.

Hogyan tudták az összeesküvés-elméletek több mint száz éven át fogva tartani a politikát Nagy-Britanniában? Phil Tinline vizsgálódik.


TOKIÓ ROMOKBAN – 1923-ban pusztító földrengés rázta meg Japán nyüzsgő birodalmi fővárosát, több mint 100 ezer emberéletet követelve. Christopher Harding a katasztrófa után történteket értékeli.

KÖZÉPKORI LAKOMÁK – Bor, dal és a pénzért kapható legjobb étkek – a lakomákat rendező főurak a dőzsölés révén sokszor a befolyásukat és presztízsüket akarták erősíteni, írja Charlotte Palmer.

HARC A SZABADSÁGÉRT – A polgárjogi mozgalom idején amerikaiak százezrei vonultak ki tüntetni a faji megkülönböztetés ellen. Rhiannon Davies a harc öt döntő momentumát idézi fel.

A GUTENBERG-GALAXIS SZÜLETÉSE – Lydia Zeldenrust veszi végig azt, ahogy egy vállalkozó szellemű ember átalakította egész Anglia az írott szavakhoz fűződő viszonyát.


ROVATAINK

ÚJ SOROZAT – HADVEZÉREINK  A történelmi Magyarország ismert és alig ismert hadvezéreinek pályáját és tetteit villantjuk fel. Elsőként Kanyó Ferenc tekinti át a verhetetlen Kinizsi Pál katonai karrierjét.

ÚJ SOROZAT – TÖRTÉNELMI VÁROSOK – Olyan helyekre kalauzoljuk el olvasóinkat, ahol különleges bepillantást nyerhetnek egy-egy nagy múltú város történelmi és kulturális örökségébe. Eleanor Rosamund Barraclough öt lépésben veszi át Oslo nevezetességeit.

ÚJ SOROZAT – HELLÁSZ CSILLAGAI – Kertész István az ókori görög világ legjelesebb alakjait mutatja be, a spártai Lükurgosztól az athéni Démoszthenészig. Elsőként a városállama törvényeit megteremtő Lükurgoszt.

ÉVFORDULÓK – Csunderlik Péter két fontos eseményről ír: 40 éve rohanta le az Egyesült Államok Grenadát és 30 éve állították le a Szabad Európa Rádió magyar adását.

A HONFOGLALÓ MAGYAROK – Interjúsorozatunkban a honfoglaló magyarokat mutatjuk be a téma legavatottabb szakemberei segítségével, akik tudományáguk legújabb eredményeit összegzik. A tizedik részben Kenessei András a vérszerződés legendájáról kérdezi B. Szabó Jánost.

KI GONDOLNÁ? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények.


Már kapható az újságárusoknál, a nagyáruházakban és a benzinkutakon!
Kedvezményes előfizetés: Kocsis Kiadó 
Digitális magazinunkat ide kattintva vásárolhatja meg.

Forrás: BBC History

Shopping Cart