Megjelent a BBC History novemberi lapszáma!

Hogyan hozták létre a mongolok a világ legnagyobb egybefüggő, szárazföldi birodalmát? Mi volt a sikerük titka? Mit tehettek az útjukba került népek? Mit mond a legújabb kutatás az 1241–1242-es magyarországi tatárjárásról? A téma szakértői válaszolnak a fenti kérdésekre – és még sok másra.

Dzsingisz kán és utódai sikerre vitték a történelem legelképesztőbb hadjáratát. De hogyan bántak az alávetett népességgel? Nicholas Morton elemzése.

Font Márta ismerteti a Kijevi Nagyfejedelemség és a keletről érkező hódítók zaklatott viszonyát és a mongolok elsöprő diadalának okait.

Miközben a 13. századi Európa rettegett az invázió lehetőségétől, egy birodalom megtanulta a saját harcmodorukkal legyőzni őket. A Mamlúk Birodalom rettegett harcosait és győztes csatáit Nicholas Morton mutatja be.

Nagy Balázs a magyar történetírásban tatárjárásnak nevezett korszakos kihívás eddigi kutatásába és új eredményeibe nyújt betekintést.

BBC History előfizetés

MÉRGEZŐ LEVELEK – A 19–20. században robbanásszerűen megnőtt a gyűlölködő névtelen levelek száma. Ezek az üzenetek – írja Emily Cockayne – a leggyakrabban a korabeli társadalom aggodalmait és előítéleteit tükrözték.

A NASA ÉS AZ UFÓK – A NASA legújabb vizsgálatainak megosztásával a földönkívüliekkel kapcsolatos találgatások újabb hullámát indította el. David Clarke néz a kijelentések mögé.

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA – Sokan azt gondolják, újfajta veszélyt jelenthet az emberiségre. Michael Wooldridge szerint azonban a mesterséges intelligencia ötlete és a tőle való félelem több évszázados.

APRÓ ÖRÖMÖK – Nicholas Orme a 16. századi gyermekek legnépszerűbb időtöltései közül mutat be néhányat.

VADÁSZAT MENGELÉRE – 1949-ben a háborús bűnös Mengele Dél-Amerikába menekült. Gerald Posner ügyvéd és tényfeltáró újságíró három évtizeddel később elindult, hogy levadássza az auschwitzi tábor hírhedt orvosát.

BETILTOTT VALLÁSI JELKÉPEK – Idén ősszel egy muszlim női ruhadarab áll a francia oktatási viták középpontjában. Ádám Péter világít rá egy új intézkedés történelmi hátterére.

ÚJ SOROZAT: KISPESTI ÉLETKÉPEK – Öt részes sorozatunkban az építészeti, ipari és sporttörténeti szempontból is nevezetes fővárosi kerület múltjában barangolunk. Az első részben Siklós Zsuzsa az alapítástól a rendszerváltásig tartó 120 év történetét ismerteti.

HADVEZÉREINK – A történelmi Magyarország ismert és alig ismert hadvezéreinek pályáját és tetteit villantjuk fel. Pollmann Ferenc a Monarchia balszerencsés tábornoka, Tersztyánszky Károly sikereit és kudarcait mutatja meg.

TÖRTÉNELMI VÁROSOK – Olyan helyekre kalauzoljuk el olvasóinkat, ahol különleges bepillantást nyerhetnek egy-egy nagy múltú város történelmi és kulturális örökségébe. Jules Stewart öt kihagyhatatlan helyszínre visz el, melyek rávilágítanak Madrid történelmére.

HELLÁSZ CSILLAGAI – Kertész István az ókori görög világ legjelesebb alakjait mutatja be, a spártai Lükurgosztól az athéni Démoszthenészig. Most az Athénnek rendet és békét hozó Szolónt eleveníti meg.

ÉVFORDULÓK – Csunderlik Péter két fontos eseményről ír: 75 éve győzött az esélytelennek kikiáltott Truman az amerikai elnökválasztáson és 60 éve hajtották végre a Kennedy-merényletet, amely azóta is számos összeesküvés-elméletet vonz.

A HONFOGLALÓ MAGYAROK – Interjúsorozatunkban a honfoglaló magyarokat mutatjuk be a téma legavatottabb szakemberei segítségével, akik tudományáguk legújabb eredményeit összegzik. A tizenegyedik részben Kenessei András a székelyek Kárpát-medencébe érkezéséről kérdezi Klima Lászlót.

KI GONDOLNÁ? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények.


Shopping Cart