Podhorányi Zsolt

Húsz éve foglalkozik 19. századi társadalomtörténettel, a birtokos nemesség és épített örökségének históriájával. Első nagyobb, összegző munkája, a Mesélő kastélyok 2006-ban jelent meg, ezt öt év múlva követte a Mesélő délvidéki kastélyok, majd 2014-ben a Mesélő felvidéki kastélyok című kötet. 2017-ben jelent meg az Észak urai és mágnásai című könyve, majd a Dámák a kastélyban címmel egy életmódtörténeti kötete, amely női sorsokba enged bepillantást.
A Mesélő kastélyok című könyvsorozat célja, hogy kastélyaink szellemi örökségét feltárja és megőrizze. Nem egy esetben utolsóként készített interjút a nemesi rezidenciák egykori tulajdonosaival vagy alkalmazottjaival. Sajnos az sem volt példa nélküli, hogy egy lebontás vagy végső megsemmisülés határára került kúriát vagy kastélyt az utolsók között örökített meg. A Kocsis Kiadó gondozásában megjelent könyve, a Velünk omló történelem a romos és lebontásra ítélt kastélyoknak kíván emléket állítani.
Jelenleg a Monarchia Budapestjének éjszakai életét kutatja, könyvsorozatát az erdélyi birtokosokról szóló könyvével folytatja.

Shopping Cart
Scroll to Top