Boldogabb élet – jó halál Eutélia – eutanázia

4 500 Ft

Bitó László

Érdekel

Manapság az orvostudomány hónapokig vagy akár évekig életben tud tartani egy emberi életre képtelen, fiziológiai funkcióin uralkodni már nem képes, fájdalomtól gyötört testet. Így a legtöbbünk számára talán egyedül annak reménye, tudata oldhatná fel a haldoklás-szenvedés és a tehetetlenség-megaláztatás félelmét, hogy szeretteink, gondozóink nem hagynak értelmetlenül szenvedni, és segítségünkre sietnek, amikor önrendelkezési jogunkkal élve ki akarunk lépni az életnek már nem tartható létből. Meg a bizakodás, hogy orvosaink nem nyújtják a végtelenségig szenvedésünket pusztán azért, mert a modern farmakológia és biotechnológia ezt lehetővé teszi.

Legtöbbünk számára az sem megnyugtató megoldás, hogy ápolóink, ha már nem viselik el zsörtölődő, követelődző, a fájdalmat, megalázottságot egyre nehezebben tűrő szenvedésünket, talán a törvényt kijátszva, sebtében, az éj leple alatt beadják a túlélhetetlen morfiumdózist.

Mindezek miatt van szükségünk az eutélia intézményére és az eutanázia törvényes elfogadására. Arra, hogy amikor már nem választhatunk élet és halál, hanem csak jó és rossz halál között, remélhessük, sőt, legyünk biztosak abban, hogy embertársaink (keresztényi) segítségével a jó halál kegyében részesülhetünk, hogy lesz valaki, aki empátiával és szakértelemmel segít meghalnunk, ha nem bírjuk tovább elviselni a haldoklás gyötrelmét vagy csak agóniájának értelmetlenségét.

Bitó László Budapesten született polgári családban. Budai villájukból 1951-ben kitelepítették őket. 1954-ben a komlói szénbányában munkaszolgálatosként kellett dolgoznia. Az 1956-os forradalom után az Egyesült Államokba menekült, ahol a Bard College ösztöndíjának köszönhetően tanulhatott, majd a Columbia Egyetemen doktorált és sikeres orvoskutatói karriert futott be. Kutatásainak egyik eredménye a glaukóma (zöldhályog) új kezelési módszerének kifejlesztése, amely világszerte több millió ember látását mentette meg.

Nyugdíjba vonulása után aktív irodalmi és közéleti tevékenységet folytatott. Több mint száz novellája, esszéje és publicisztikája jelent meg, jó néhányat több nyelvre is lefordítottak. Az egyik legkiemelkedőbb könyve a Boldogabb élet – jó halál, amely bevezeti az olvasót az eutélia – a jó vég – fogalmába.

 

ISBN: 9786156372857
Kötésmód: füles, kartonált
Oldalszám: 320
Kosaram